top of page
Пошук

170 років з Дня народження Марії Зеньковецької!




4 серпня 2024 р. виповнилося 170 років з Дня народження легенди української сцени Марії Заньковецької!

Музей театрального музичного та кіномистецтва України спільно з Музеєм Марії Заньковецької створили низку заходів, які спрямовані на вшанування пам'яті Великої Актриси!

З 1918 року Марія Заньковецька мешкала в Києві в будиночку по вул.Велика Васильківська, 121, сьогодні за цією адресою знаходиться Музей Марії Заньковецької, який є структурним підрозділом Музею театрального, музичного та кіномистецтва України!

 Марія Заньковецька(справжнє прізвище Адасовська) народилась 23 липня (4 серпня) 1854 року в с. Заньки Ніжинського повіту Чернігівської губернії у багатодітній дворянській родині Костянтина Костянтиновича та Марії Василівни Адасовських.

 27 жовтня 1882 року у міському театрі Єлисаветграда під керівництвом Марка Кропивницького розпочався творчий шлях видатної української актриси. Вперше на професійній сцені вона зіграла роль Наталки «Наталка Полтавка» Івана Котляревського.

Пізніше Марія Заньковецька (вона взяла цей псевдонім на згадку про своє село Заньки) працюючи на одній сцені з Марком Кропивницьким Михайлом Старицьким Миколою Садовським, Панасом Саксаганським, Іваном Карпенко-Карим, стала незрівнянною зіркою славетного "театру корифеїв"!

 З року в рік зростала майстерність Марії Костянтинівни як драматичної актриси. В її репертуарі більше 30 ролей на сцені. Це переважно драматично-ліричні героїні. Вона «пережила» жіноче безталання Харитини «Наймичка» Івана Карпенка-Карого, 1887, Олени «Глитай, або ж Павук» Марка Кропивницького, 1883, Ази «Циганка Аза» Михайла Старицького, 1892, Катрі і Цвіркунки «Не судилось», 1889, «Чорноморці», 1882 Михайла Старицького, Галі «Назар Стодоля», 1882 Тараса Шевченка.

  Актриса створювала образи, проникнуті справжнім драматизмом і запальною комедійністю. Маючи чудовий голос — драматичне сопрано, незрівнянно виконувала у спектаклях українські народні пісні.

У 1922 році Україна урочисто відсвяткувала 40-річчя діяльності М.К. Заньковецької. Їй першій в Україні уряд присвоїв високе звання Народної артистки республіки!

bottom of page